Magas vérnyomás | magas vérnyomás kezelése
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
A krónikus fájdalom okai, rizikó tényezői

A krónikus fájdalom szindróma kiváltó okai

A krónikus fájdalmat leggyakrabban egy kezdeti sérülés okozza, mint például ficam vagy izomhúzódás, amely az idegek károsodását okozhatja. Az idegkárosodás intenzívebbé és tartósabbá teszi a fájdalmat. Ezekben az esetekben a mögöttes sérülés kezelése nem oldja meg a krónikus fájdalmat. Azonban az is előfordulhat, hogy nincs egyértelmű oka.

A fájdalom biopszichoszociális modellje azt feltételezi, hogy a fájdalomélmény és annak az egyénre gyakorolt ​​hatása, a pszichológiai folyamatok, beleértve a hiedelmeket, a megküzdési repertoárt és a hangulatot, és a környezeti tényezők, amelyek magukban foglalják a családi, közösségi és kulturális szabályokat, valószínűleg kulcsszerepet játszanak a krónikus fájdalom klinikai kifejeződésében és az egyénre gyakorolt ​​hatásában.

A krónikus fájdalom akár több különböző betegség következménye is lehet és a test bármelyik pontján jelentkezhet.

 

A krónikus fájdalom kiváltó okai lehetnek

- Osteoarthritis. Az ilyen típusú ízületi gyulladás általában a test „elhasználódásának” eredménye, és akkor fordul elő, amikor a csontok közötti védőporc elkopik.

- Rheumatoid arthritis. Ez egy autoimmun betegség, amely fájdalmas gyulladást okoz az ízületekben.

- Hátfájás. Ez a fájdalom eredhet izomfeszülésből, ideg összenyomódásból vagy porckopásból eredő gerinccsatorna-szűkületből. Az is előfordulhat, hogy más helyen lévő fájdalom okozta kényszertartás miatt alakul ki.

- Fibromyalgia. Ez egy neurológiai állapot, amely fájdalmat és érzékenységet okoz a test különböző részein, leginkább az izmokat, ízületeket és egyéb lágy szöveteket érinti.

- Gyulladásos bélbetegség. Ez az állapot az emésztőrendszer krónikus gyulladását okozza, bélfájdalmat és görcsöket okozhat.

- Előrehaladott daganatos megbetegedés.

- Endometriózis: során a méhnyálkahártya a méhen kívül is megtalálható, pl.: bélrendszer falán.

- Temporomandibularis ízületi diszfunkció (TMJ): olyan állapot, amely az állkapocs fájdalmas kattanását okozza.

Még akkor is, ha ezek az állapotok javulnak (gyógyszerek vagy terápiák révén), egyesek továbbra is krónikus fájdalmat tapasztalhatnak. Az ilyen típusú fájdalmat általában az agy és az idegrendszer közötti hibás kommunikáció okozza. A krónikus fájdalom megváltoztathatja a neuronok (idegsejtek) viselkedését, így túl érzékenyek lesznek a fájdalomüzenetekre.

Rizikó faktorok

A krónikus regionális (helyi) fájdalom a lakosság 20-25%-ában, a krónikus, kiterjedt fájdalom pedig a lakosság körülbelül 10%-ában fordul elő.

- A kutatások szerint egyes emberek hajlamosabbak a krónikus fájdalom szindrómára, például a depresszióban, a kognitív torzulásban vagy a pszichés distresszben szenvedők. A szakértők még nem tudják pontosan, mi az oka, de feltehetően a depresszió megváltoztatja azt, ahogyan az agy fogadja és értelmezi az idegrendszertől érkező üzeneteket. Ellenben következménye is lehet, ugyanis a hosszan tartó krónikus fájdalomban szenvedő betegekben szorongás és depresszió alakulhat ki.

- Dohányzás. Egyelőre tisztázatlan a mechanizmus, de kutatások szerint a dohányzás súlyosbítja a fájdalmat ízületi gyulladásban, fibromyalgiában és más krónikus betegségekben.

- Elhízás. Felmérések szerint az elhízás miatt kezelést kérők 50 százaléka enyhe vagy súlyos fájdalomról számol be. A szakértők nem biztosak abban, hogy ez a testre nehezedő többletsúly miatt van-e, vagy pedig az elhízásnak a szervezet hormonjaival és anyagcseréjével való összetett kölcsönhatása miatt.

- Női nem. A nők általában érzékenyebbek a fájdalomra. A kutatók elmélete szerint ennek oka lehet a hormonok vagy a női és férfi idegrostok sűrűségének különbsége.

- Idős kor.

- Genetika. Számos gén kapcsolódik a fájdalomérzékenységhez.

- Gyermekkori stressz. A gyermekkori stressz és az aktuális pszichoszociális stressz növeli a krónikus, központilag fenntartott fájdalom kialakulásának kockázatát. Számos longitudinális vizsgálatban a krónikus fájdalom és más szomatikus tünetek előre jelezhetők a gyermekkori bántalmazás és traumák, az alacsony iskolai végzettség, a társadalmi elszigeteltség, a depresszió és a szorongás alapján.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék

van Hecke O, Torrance N, Smith BH. Chronic pain epidemiology and its clinical relevance. Br J Anaesth. 2013 Jul;111(1):13-8. doi: 10.1093/bja/aet123. PMID: 23794640.

National Center for Complementary and Integrative Health. Chronic Pain: In Depth. Chronic Pain: In Depth | NCCIH (nih.gov)

NIH Medline Plus. Safely Managing Chronic Pain. Spring 2011

Fillingim RB, Loeser JD, Baron R, Edwards RR. Assessment of Chronic Pain: Domains, Methods, and Mechanisms. J Pain. 2016 Sep;17(9 Suppl):T10-20. doi: 10.1016/j.jpain.2015.08.010. PMID: 27586827; PMCID: PMC5010652.

Mills SEE, Nicolson KP, Smith BH. Chronic pain: a review of its epidemiology and associated factors in population-based studies. Br J Anaesth. 2019 Aug;123(2):e273-e283. doi: 10.1016/j.bja.2019.03.023. Epub 2019 May 10. PMID: 31079836; PMCID: PMC6676152.

Crofford LJ. Chronic Pain: Where the Body Meets the Brain. Trans Am Clin Climatol Assoc. 2015;126:167-83. PMID: 26330672; PMCID: PMC4530716.